همه چیز درباره آزمون GMAT، آزمونی برای رشتههای مدیریت
به لطف وجود آزمونهای بینالملل متنوع و معتبر، زبانآموزان میتوانند براساس تخصص و شرایط پذیرش کشور مورد نظرشان اقدام به شرکت در یکی از این آزمونها کنند. آزمون GMAT یکی از معتبرترین آزمونهای موجود در زمینه MBA است که هرسال متقاضیان زیادی برای پذیرش در کشورهای خارجی و در رشتههای تجارتی و مدیریتی، اقدام به شرکت در این امتحان میکنند. برای آشنایی بیشتر با این آزمون همراه ما باشید.
آزمون GMAT چیست ؟
اگر در یکی از رشتههای مدیریت یا تجارت مشغول کار یا تحصیل باشید، حتما نام آزمون جیمت به گوشتان خورده است. آزمون جیمت یک آزمون تخصصی به زبان انگلیسی در زمینه مدیریت و مخفف عبارت Graduate Management Admission Test است که توسط موسسه GMAC برگزار میشود. این آزمون در دسته آزمونهای استعداد تحصیلی قرار میگیرد و مهارت و دانش دانشجویان رشتههای مدیریت را در زمینههای ریاضی، جبر، هندسه، تجزیهی داده و دستور زبان مورد سنجش و ارزیابی قرار میدهد. افرادی که در رشتههای مدیریت، تجارت، حسابداری و MBA تحصیل کردهاند و قصد دارند در مقطع کارشناسی ارشد به کشورهایی مانند آمریکا یا کانادا مهاجرت کنند، باید مدرک جیمت داشته باشند.
مقایسه آزمون جی مت با سایر آزمونهای بینالمللی
همانطور که در بالا گفتیم، آزمون جیمت بهصورت معمول برای متقاضیان تحصیل در رشتههای مدیریتیست. شرط پذیرش در بسیاری از دانشگاهها و مدارس کسب و کار در کشورهای خارجی، ارائه مدرک جیمت بهعنوان یک مدرک بینالمللی تخصصی و همینطور یکی از مدارک آزمون آیلتس یا تافل، بهعنوان یک مدرک معتبر برای سنجش مهارتهای کلی زبان انگلیسی است. آزمون آیلتس، تافل، جیآرای و جی مت، همگی آزمونهای پذیرفتهشدهای هستند، اما باید با شناخت تفاوت آنها با هم، بهترین آزمون را برای هدفی که داریم انتخاب کنیم.
- آزمون جیمت مانند آزمون تافل بهصورت کامپیوتری برگزار میشود. در طول امتحان به شما یک سیستم و هدفن داده میشود و تمام بخشهای آزمون با همین سیستم انجام میشود.
- جیمت برخلاف آزمونهای آیلتس و تافل که تقریبا برای تمام رشتههای تحصیلی معتبر است، تنها به درد دانشجویان رشتههای مدیریتی و تجارتی و افراد بالای ۲۱ سال که مدرک کارشناسی دارند میخورد.
- متون آزمون جیمت از آزمونهای تافل و آیلتس به مراتب سختتر است و تحلیل آنها تنها در تخصص افرادیست که در یکی از رشتههای امبیای تحصیل کردهاند.
- حجم متنی که مقاضی باید برای آزمون GMAT بنویسد،۵۰۰ کلمه یا بیشتر است. درصورتیکه در آزمون تافل، نوشتن ۳۵۰ تا ۵۰۰ کلمه برای گرفتن نمره مطلوب کافی است.
- در آزمون جیمت متقاضی درصورت بیپاسخ گذاشتن سوالها، با کاهش امتیاز روبهرو میشود.
- در آزمون جیمت پاسخ هر سوال در تعیین سوال بعدی موثر است. سوالات این آزمون به صورت انطباقی طراحی شدهاند و در صورتیکه متقاضی به سوال جواب درست بدهد، سوال بعدی سختتر خواهد شد.
- در این آزمون داوطلبین نمیتوانند پاسخ سوال خود را تغییر دهند.
بسیاری از کارشناسان، آزمون GRE و جیمت را با هم مقایسه میکنند و به نظرشان این ۲ آزمون در موارد متعددی شبیه یکدیگرند. با خواندن مقاله آزمون GRE چیست، میتوانید شباهتهای آنها را با هم متوجه شوید.
آشنایی با بخش های مختلف آزمون GMAT
آزمون استاندارد جیمت مانند هر آزمون بینالمللی دیگری، تشکیل شده از بخشهای مختلف برای سنجش مهارتهای دانشجویان است. شناخت این بخشها به شما کمک میکند آشنایی بیشتری با فرمت برگزاری این آزمون پیدا کنید و قبل از شروع به مطالعه، ذهنیت آمادهتری داشته باشید. ۴ بخش مهم این آزمون بهصورت زیر است:
۱- بخش Analytical Writing Assessment (نگارش تحلیلی)
در این قسمت از آزمون متقاضی باید در زمان ۳۰ دقیقهای، به نقد و تحیل بپردازد. توانمند شدن در این بخش نیازمند بالا بردن مهارت استدلال علمی است. پاسخدهی به سوال نگارش تحلیلی براساس یک متن صورت میگیرد و زبانآموز بعد از خواندن آن، باید به سوال تحلیلی ارائه شده جواب دهد. نمرهدهی این قسمت از آزمون طی دو مرحله انجام میشود؛ اول توسط یک برنامه کامپیوتری و سپس توسط ممتحن. میانگین این دو نمره، نمره نهایی متقاضی در این بخش خواهد بود. بازه نمرهدهی از صفر تا ۶ و بهصورت نیم واحدی متغیر است.
۲- بخش Integrated Reasoning (استدلال یکپارچه)
این بخش از آزمون خود به چهار بخش تفسیر بصری، بخش تحلیل دو قسمتی، بخش تحلیل جدول و بخش استدلال چند منبعی تقسیم میشود و طی زمان ۳۰ دقیقهای، متقاضی باید به ۱۲ سوال پاسخ دهد. هدف از سوالات این بخش از امتحان GMAT ، سنجش مهارت دانشجویان در تحلیل منابع اطلاعاتی مربوط به جدولها و نمودارها و تفسیر آنهاست. به همین دلیل دانش آماری فرد در این بخش اهمیت پیدا میکند. نمرهدهی این بخش بین بازه ۱ تا ۸ است.
۳- بخش Quantitative (مهارت محاسبه)
بخش مهارت محاسبه مخصوص سنجش استدلال ریاضی متقاضیان است. زمان اختصاص یافته به این بخش ۶۲ دقیقه بوده و نیازمند دانش محاسباتی و جبری است. سوالات این بخش به دو دسته حل مسئله و کفایت داده تقسیم میشوند و به همین دلیل دانش ریاضی فرد برای موفق شدن در این بخش اهمیت زیادی دارد. نمرهدهی به پاسخهای این بخش بین بازه صفر تا ۶۰ است و کسی که بتواند نمره بالای ۵۰ دریافت کند، در این بخش قبول میشود.
۴- بخش Verbal (مهارت کلامی)
این بخش از آزمون GMAT نیز ۶۵ دقیقه زمان دارد و متقاضی باید در این زمان، به ۳۶ سوال که هرکدام از ۵ گزینه تشکیل شدهاند پاسخ بدهد. هدف از سوالات این بخش سنجش مهارت و دانش دانشجو در زمینههای استدلال، مهارت اصلاح جملات براساس اصول زبان انگلیسی و مهارت خوانش متون پیچیده است. توانایی درک مطب متقاضی در پاسخدهی به سوالات این بخش بسیار مهم است. نمرهدهی این بخش بین اعداد صفر تا ۶۰ است.
نمرهدهی و زمانبندی در آزمون GMAT به چه صورت است؟
براساس استاندارد نمرهدهی آزمون جیمت، کمترین نمره ۲۰۰ و بیشترین نمره ۸۰۰ است. سیستم الگوریتم نمره دهی در آزمون GMAT یک الگوریتم چند معیارهی پیچیده است و نمرهدهی بهصورت تلفیقی از نمره نرمافزار مخصوص کامپیوتری و نمره ممتحن خواهد بود. برای امتحان GMAT نمیتوان یک نمره معیار را بهعنوان بهترین نمره ذکر کرد؛ زیرا متقاضی باید براساس شرایط پذیرش دانشگاه مورد نظر خود، برای دریافت نمره مطلوب آنجا تلاش کند. اما بهصورت کلی، نمره قبولی بالای ۷۰۰ در بسیاری از دانشگاههای معتبر پذیرفته شدهاست. نمره ۵۴۰ نیز نمره میانگین افراد شرکتکننده در این آزمون است. افرادی که با یک نمره مشابه، اقدام به پذیرش در یک دانشگاه کردهاند، ممکن است شانس برابری برای قبولی نداشته باشند؛ زیرا در این صورت دانشگاه مقصد به سراغ سوابق علمی و کاری اشخاص رفته و فردی که تواناییهای بیشتری داشته باشد را پذیرش میکند.
زمان اختصاص یافته به این آزمون ۳ ساعت و نیم است و فرد باید بتواند زمان خود را مدیریت کند تا وقت کم نیاورد. بسیاری از افراد در مرحله محسبات ریاضی وقت خود را هدر میدهند و از پاسخدهی به بقیه بخشها باز میمانند.
مدرک آزمون GMAT به مدت ۵ سال معتبر است و فرد متقاضی تنها میتواند ۵ بار در سال این آزمون را بدهد. فاصله این آزمون تا آزمون بعدی نیز باید بیشتر از ۱۶ روز باشد و هر فرد در مجموع بیشتر از ۸ بار نمیتواند در آزمون جیمت شرکت کند. بههمین دلیل قبل از شرکت در امتحان جیمت، حتما خودتان را آماده کنید و محدودیت دفعات شرکت در آزمون را مد نظر قرار دهید.
اعتبار آزمون GMAT
آزمون جی مت امروزه بهعنوان یکی از معتبرترین آزمونهای بینالملل برای متقاضیان رشتههای MBA، MPA و DBA شناخته میشود. افرادی که مایل هستند در مقاطع تحصیلی بالا (فوق لیسانس، دکتر و بالاتر) تحصیل کنند یا در یکی از رشتههای مرتبط با مدیریت مشغول به کار شوند، حتما به نمره این آزمون احتیاج خواهند داشت. نمره این آزمون در بیش از ۱۱۴ کشور و ۲۳۰۰ موسسه آموزش عالی پذیرفته شدهاست. متاسفانه این آزمون در حال حاضر در ایران برگزار نمیشود و افراد متقاضی باید به یکی از نزدیکترین کشورهای همسایه مانند قطر، ارمنستان، آذربایجان، گرجستان، امارات (دوبی و ابوظبی) و ترکیه (آنکارا و استانبول) بروند.
مراحل ثبت نام در آزمون GMAT
برای ثبت نام در امتحان جیمت باید به سایت رسمی mba.com بروید و بعد از ساختن اکانت شخصی خود، اطلاعات مربوط به پروفایل را کامل کنید. بعد از ساختن اکانت مراحل زیر را دنبال کنید:
- گزینه Take a GMAT Exam را از قسمت منوی سایت انتخاب کنید
- روز و مکان مورد نظر آزمون را مشخص کنید
- دانشگاه مورد نظر برای گزارش نمره را تعیین کنید (شما میتوانید همزمان ۵ دانشگاه را بهعنوان دانشگاه معیار انتخاب کنید تا نمرهتان برای آنها فرستاده شود)
- هزینه مربوط به آزمون را بهصورت اینترنتی پرداخت کنید.
اگر مایل هستید ثبتنام خود را بهصورت تلفنی، ایمیل یا فکس انجام دهید، این امکان برای شما مهیا است. یکی از مهمترین نکتهها هنگام ثبتنام، وارد کردن اطلاعات مطابق با پاسپورت است. اگر اطلاعات شما کاملا منطبق با پاسپورتتان نباشد، در روند پذیرش شما مشکل بهوجود میآید.
هزینه آزمون GMAT چقدر است؟
یکی از مهمترین دغدغههای دانشجویان متقاضی شرکت در امتحان جی مت ، هزینه این آزمون است. براساس آخرین آمار، هزینه ثبتنام و شرکت در این آزمون معادل ۲۸۵ دلار آمریکا و ۲۲۵ پوند انگلیس است. البته اگر قصد داشته باشید برای شرکت در این آزمون به یکی از کشورهای همسایه سفر کنید، هزینه رفت و آمد را نیز باید به صورت جداگانه محسابه کنید. هزینه کلاسها آنلاین خصوصی یا گروهی، شرکت در کلاسهای حضوری و تهیه منابع این آزمون نیز به صورت جداگانه برای شما هزینه خواهد داشت. برخی از هزینههای دیگر که باید قبل از ثبت نام مد نظر قرار دهید به صورت زیر است:
– هزینه کنسل کردن آزمون قبل از ۷ روز به برگزاری: از مبلغ پرداخت شده، ۸۰ دلار به شما برگشت داده میشود.
– هزینه کنسل کردن آزمون کمتر از ۷ روز: متاسفانه در این حالت هیچ هزینهای به شما برگشت داده نمیشود.
– هزینه تغییر مکان یا زمان برگزاری آزمون: پرداخت ۵۰ دلار اضافه
– هزینه اضافه کردن دانشگاهها بیشتر برای گزارش نمره: شما میتوانید علاوهبر ۵ دانشگاه، دانشگاههای بیشتری را برای گزارش نمره آزمون خود انتخاب کنید ولی به ازای هر دانشگاه، مبلغ ۲۸ دلار مازاد باید پرداخت کنید.
معرفی بهترین منابع آزمون GMAT
برای کسب نمره مطلوب در آزمون جیمت، باید به سراغ مطالعه منابع تخصصی بروید و در پروسه یادگیری فعال باشید. شرکت در کلاسهای معتبر یا استفاده از نرمافزار رایگان سایت رسمی GMAT، دو گزینه پیش روی شماست. سایت جیمت این نرمافزار را تنها در اختیار افرادی قرار میدهد که در سایت ثبتنام کردهاند. شما میتوانید با استفاده از این نرمافزار که شبیهساز آزمون واقعی جیمت است، هرچه بیشتر خودتان را آماده کنید. شما همچنین میتوانید از تمرینهای رایگان هفتگی برای محک زدن خودتان استفاده کنید.
اگر مایل هستید از کتاب های معتبر برای آزمون GMAT استفاده کنید، در ادامه میتوانید برخی از بهترین کتابهای این آزمون را بشناسید:
کتابهای مناسب برای بخش مهارت محاسباتی:
- The Official Guide For GMAT Quantitative Review 2018
- GMAT Quantitative Strategy Guide Set, 6th Edition
. کتابهای مناسب برای بخش نگارش تحلیلی:
- GMAT Analytical Writing: Solutions To The Real Argument Topics
- Writing Skills For The GRE/GMAT
. کتابهای مناسب برای بخش مهارت کلامی:
- Strategy Guide & Reading Comprehension GMAT Strategy Guide
- Question Bank And Exclusive Video
- Critical Reasoning GMAT Strategy Guide & Sentence Correction GMAT
- The Official Guide For GMAT Verbal Review 2018 With Online
تجربه شما از شرکت در آزمون GMAT
در این مقاله سعی کردیم کاملترین اطلاعات موجود درباره امتحان جی مت را در اختیار شما قرار دهیم و در آخر به سراغ معرفی بهترین منابع برویم. اگر شما نیز تجربهای در زمینه ثبتنام و نحوه آمادگی برای امتحان GMAT دارید، آن را با ما و خوانندگان انتشارات جنگل در میان بگذارید.