کتاب هایی درباره خشونت علیه زنان
خشونت علیه زنان بحث تازهای نیست و فقط به یک مکان جغرافیایی اختصاص ندارد. جایگاه اجتماعی زنان در بسیاری از کشورها، گاهی آنقدر نادیده گرفته میشود که حتی آنها را به عنوان جنس دوم میشناسند. درنتیجه هر نوع خشونت علیه زنان گاهی به یک امر بسیار عادی تبدیل میشود و مسیر زندگی را برای آنها سختتر و سختتر میکند. اما، ادبیات همیشه نقش بسیار مؤثری در از بین بردن و نشان دادن این خشونت به مردم جامعه داشتهاست. نویسندگان زیادی از گذشته تاکنون، قلم در دست گرفتاند تا این بیعدالتی را در نوشتههای خود فریاد بزنند و زبان هزاران زنی باشند که از حقوق برابر برخوردار نیستند؛ مثل جین آستین و امیلی برونته که تلاش کردند گوشههایی از زندگی زنان رنجکشیده را به مردم دنیا نشان دهند. به همین دلیل در این مقاله تصمیم گرفتیم کتاب هایی درباره خشونت علیه زنان را به شما معرفی کنیم تا به کمک آنها نشان دهیم زنان در طول تاریخ در چه شرایطی زندگی کردهاند. پس تا آخر همراهمان بمانید تا این آثار ارزشمند را بیشتر بشناسید.
- جهانی مکانیکی علیه زنان: رمان The Handmaid’s Tale
- محکوم به سکوت: درباره رمان Speak
- نامههای بدون گیرنده: درباره رمان The Perks of Being a Wallflower
- مسئولیت در برابر رنج دیگران در رمان Thirteen Reasons Why
- بندهایی که پاره نمیشود در رمان The Lovely Bones
- قدرت علیه تبعیض در رمان Carrie
- انتقام و حقیقت در رمان Sadie
- داستانی از یک راوی پنج ساله در کتاب Room
- جمعبندی
جهانی مکانیکی علیه زنان: رمان The Handmaid’s Tale
مارگارت آتوود با نوشتن رمان سرگذشت ندیمه یکی از محبوبترین و جنجالبرانگیزترین رمانهای خود را خلق میکند. داستان این رمان در آمریکا و در پی سر کار آمدن یک نظام سیاسی تمامیتخواه شکل میگیرد. در این نظام از دین وسیلهای برای سلطه و سرکوب میسازد و قوانین سختی برای شهروندان وضع میکند که طی آن خانواده و تکتک اعضای آن بهشدت کنترل میشوند. نظامی که زنان در آن بهعنوان ابزاری سیاسی به کار گرفته میشوند؛ بدون اینکه قدرت تصمیمگیری یا حق انتخاب داشته باشند. دختران باید در سنین کم و هر زمان که به آنها امر میشود، ازدواج کنند و حق ندارند فرزندی از خود بیاورند. وظیفه فرزندآوری برعهده ندیمههاست و یکی از همین ندیمهها داستان کتاب The Handmaid’s Tale را برای خوانندگان روایت میکند.
محکوم به سکوت: درباره رمان Speak
رمان یه چیزی بگو نوشته لاوری هالس اندرسن هم داستانی درباره خشونت مردان علیه زنان روایت میکند. این کتاب درباره دختر نوجوانی به نام ملیندا است که در میان همسالانش چندان محبوب نیست. او در جشنی که به بهانه پایان سال تحصیلی نهم دبیرستان برگزار شده، شرکت میکند و احساس تنهایی سبب میشود مهمانی را ترک نماید؛ اما هنگام خروج به پسری برمیخورد و کمی با او میرقصد. ولی همهچیز خوب پیش نمیرود؛ پسر او را به زمین میاندازد و به او تعرض میکند. ملیندا تصمیم میگیرد با پلیس تماس بگیرد؛ اما از سوی دیگران برای بر هم زدن مهمانی سرزنش میشود. احساس گناه و فشار روانی حاصل از این اتفاق آنقدر برای ملیندا زیاد است که او نمیتواند به پلیس چیزی بگوید. بنابراین اصل ماجرا از همه پنهان میماند. در کتاب Speak وضعیت روانی زنان و دختران پس از تعرض جنسی و فشار قضاوتهای اجتماعی که آنان را وادار به سکوت میکند بهخوبی آشکار شده است.
نامههای بدون گیرنده: درباره رمان The Perks of Being a Wallflower
یکی از رمانهایی که برای مطرح کردن طبعات و عوارض روحی حاصل از خشونت علیه زنان و همچنین آزار جنسی آنان بسیار مورد ستایش بوده، کتاب The Perks of Being a Wallflower اثر استیون چباسکی است. نویسنده در این رمان چند نوجوان را در کنار هم قرار میدهد که در حال تجربه اولین روابط احساسی و همچنین آسیبهای اجتماعی حاصل از برخورد با همسالان نامناسب هستند. چارلی شخصیت اول این کتاب بهعنوان راوی و شاهد برای خوانندگان این داستان، از مشاهده دختری که در حال تجربه خشونت جسمی است و همچنین دختری که در گذشته مورد تعرض قرار گرفته، سخن میگوید. داستان این کتاب در قالب نامههایی روایت میشود که چارلی برای دوست خیالی خود مینویسد.
مسئولیت در برابر رنج دیگران در رمان Thirteen Reasons Why
کتاب سیزده دلیل برای اینکه داستان جنجالبرانگیزی را روایت میکند. این کتاب هم با زبانی دیگر، خشونت علیه زنان را به تصویر میکشد. دختری که خودکشی کرده، سیزده دلیل خودکشی خود را روی نوارهای کاست ضبط میکند و آنها را برای کسانی میفرستد که او را عمیقاً رنجانده بودهاند و در تصمیم او برای خودکشی نقش داشتهاند. جی اشر نویسنده کتاب Thirteen Reasons Why میگوید نوشتن این داستان برای او نیز بسیار سخت بوده اما امیدوار است که با این کار توانسته باشد دیگران را نسبت به مسئولیت رفتار و گفتار خود و همچنین وضعیت حساس نوجوانان در مدارس آمریکا هوشیارتر کند.
بندهایی که پاره نمیشود در رمان The Lovely Bones
رمان استخوانهای دوستداشتنی نوشته آلیس سبالد با هنرمندی تمام فضای پس از مرگ سوزی سالمون را به تصویر میکشد؛ دختری شانزدهساله که پس از تعرض جنسی بهدست متعرض به قتل میرسد. سوزی در دنیای پس از مرگ دختران دیگری را ملاقات میکند که همه بهخاطر خشونت جنسی کشته شدهاند و به بهشت میروند؛ اما روح سوزی از رفتن به بهشت سر باز میزند تا دستگیری قاتل خود را ببیند. در کتاب The Lovely Bones آشفتگی و عذاب دخترهایی که مورد خشونت واقع شدهاند و همچنین سرگشتگی خانوادههای آنها بهخوبی به نمایش درمیآید.
قدرت علیه تبعیض در رمان Carrie
نویسنده رمان کری یعنی استفن کینگ به نوشتن داستانهای ژانر وحشت و ساختن فضاهای رازآمیز معروف است. او اینبار نیز در کتاب Carrie دختری نوجوان را معرفی میکند که به دلیل ویژگیهای زنانهاش مورد تمسخر و تحقیر همکلاسیهایش قرار میگیرد. کری که از کودکی قدرتهای فراطبیعی داشتهاست، تصمیم میگیرد قدرتهایش را تقویت کند تا با استفاده از آنها، از کسانی که او را مورد خشونت روانی قرار دادهاند، بهره گیرد. این کتاب بهنوعی زنان را تشویق میکند تا از قدرتهای وجودی خود برای مقابله با خشونت علیه زنان استفاده کنند.
انتقام و حقیقت در رمان Sadie
داستان رمان سادی درباره دختریست که در پی یافتن قاتل خواهرش و انتقام از او گم میشود. این دو خواهر زندگی آسانی نداشتهاند. زمانیکه متی گم و پس از سه روز پیکر بیجانش در یک آتشسوزی پیدا میشود، سادی احساس میکند که پلیس از یافتن قاتل و کشف ماجرای این قتل ناتوان است؛ بنابراین تصمیم میگیرد که خود دست به کار شود. در این میان یک تهیهکننده رادیو از ماجرا باخبر میشود و با ساختن یک پادکست رادیویی این ماجرا را دنبال میکند. کورتنی سامرز در هر فصل از کتاب Sadie بهنوبت از سادی و تهیهکننده بهعنوان راوی داستانش بهره میگیرد.
داستانی از یک راوی پنج ساله در کتاب Room
راوی داستان تکاندهنده رمان اتاق پسربچه پنجسالهای به نام جک است. تمام دنیایی که جک شناخته، اتاقی کوچک و مادرش است و پیرمردی که مایحتاج زندگیشان را فراهم میکند. با پیشرفت داستان درمییابیم که جک و مادرش ده سال است زندانیان آن پیرمرد هستند و جک حاصل تعرض جنسی پیرمرد به مادرش بودهاست. جک از وجود دنیای خارج اطلاعی ندارد و فکر میکند که چنین دنیایی محدود میشود به صحنهها و نمایشهای تلویزیونی. اما در ادامه ماجراهای کتاب Room ، جک و مادرش موفق میشوند از زندان پیرمرد فرار کنند. آنها به یک بیمارستان روانی منتقل میشوند؛ درحالیکه ذهن جک بهسختی میتواند تعامل با افرادی غیر از مادرش و زندگی در فضایی غیر از آن اتاق را درک کند. با خواندن این کتاب هم نمونه دیگری از خشونت مردان علیه زنان را میبینید.
جمعبندیهمانطور که دیدید، در این مقاله به معرفی کتاب هایی درباره خشونت علیه زنان پرداختیم و از داستان هرکدام حرف زدیم. با خواندن تکتک این کتابها، صدای زنان رنجکشیدهای را میشنوید که همواره مورد ظلم و بیعدالتی قرار گرفتهاند. آیا شما هم کتابی در این زمینه خواندهاید که جایش در لیست پیشنهادیمان خالی باشد؟ |