مطالب و دانستنی‌ها

افراد چند زبانه در مقایسه با کسانی‌که یک زبان می‌دانند

عملکرد ذهن در یادگیری یک زبان جدید همیشه موضوع جالب و تعجب‌برانگیزی بوده‌است. دانشمندان زیادی برای پاسخ به سوال «مغز موقع یادگیری زبان چگونه کار می‌کند»، همیشه در حال تحقیق هستند. آن‌ها در پی یافتن جواب قاطع برای این سوال، با روش‌های علمی زیادی مانند اسکن مغز و علوم اعصاب، بر روی عملکرد ذهن مطالعه می‌کنند. شاید در بین دوستان و آشنایان خود افرادی را دیده باشید که به دو یا سه زبان تسلط دارند. اما آیا درباره افرادی که به تعداد زبان‌های بیشتر، حتی تا ۵۰ زبان تسلط دارند نیز شنیده‌اید؟ در این مقاله می‌خواهیم درباره تعداد زبان‌هایی که افراد مختلف یاد می‌گیرند بگوییم و درباره تفاوت polyglot و multilingual  نیز توضیح دهیم.

از تک زبانه تا چند زبانه |  monolingual تا polyglot

جالب است بدانید در دنیا اصطلاحات مجزایی برای افرادی که زبان‌های مختلفی می‌دانند وجود دارد. مرسوم‌ترین دسته‌بندی رایج در بین افراد تک زبانه و چند زبانه به صورت زیر است:

۱- Monolingualism: این اصطلاح را برای افرادی به‌کار می‌برند که به تنها یک زبان تسلط دارند. درواقع برای افراد تک زبانه اصطلاح Monolingualism یا Unilingualism را به کار می‌برند. حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان تک زبانه هستند.

۲- Bilingual: اگر فردی به جز زبان مادری به یک زبان دیگر نیز تسلط داشته باشد، به او bilingual (در فارسی دو زبانه) می‌گویند. حدود ۴۳ درصد از افراد جهان دو زبانه هستند.

۳- Trilingual: این اصطلاح در مواجهه با افرادی به‌کار برده می‌شود که به سه زبان تسلط داشته باشند. درواقع افراد سه زبانه کسانی هستند که ۳ زبان را به‌صورت روان صحبت می‌کنند. در مقایسه با افراد دو زبانه، تعداد کمتری از افراد هستند که می‌توانند ۳ زبان را به‌صورت روان صحبت کنند. حدود ۱۳ درصد از افراد در کل جهان سه زبانه هستند.

۴- Multilingual: این اصطلاح یکی دیگر از اصطلاحات رایج بین افرادی‌ست که به چند زبان صحبت می‌کنند. وقتی فردی به چهار یا تعداد بیشتری زبان تسلط داشته باشد، به او چند زبانه می‌گویند.

۵- Polyglot: این اصطلاح نیز برای افرادی به‌کار می‌رود که به چند زبان و معمولا ۵ یا تعداد بیشتری زبان تسلط داشته باشند. اگر کسی به زبان‌های زیادی تسلط داشته باشد، برای مثال ۱۲ زبان را به‌صورت روان بلد باشد، به او hyperpolyglot می‌گویند.

تفاوت Multilingual و Polyglot چیست؟

جواب قطعی به این سوال کار آسانی نیست. زیرا در منابع مختلف، تفاوت‌های متنوعی برای تفاوت این دو واژه ذکر شده است. اما اگر بخواهیم تنها چندتا از مهم‌ترین تفاوت‌ها را براساس رویکردهای مختلف بگوییم، به نتایج زیر می‌رسیم:

  • عده‌ای تفاوتی برای این دو واژه در نظر نمی‌گیرند و تنها تفاوت را در ریشه کلمات می‌دانند. Multilingual ریشه لاتین و Polyglot ریشه یونانی دارد و هر دو به افرادی تعلق می‌گیرد که چند زبان می‌دانند (معمولا ۴ زبان یا بیشتر).
  • بخش دیگری از افراد تفاوت این دو واژه را در تعداد زبان‌هایی که یک فرد می‌تواند به‌صورت روان صحبت کند می‌دانند. به این صورت که افراد مسلط به بیش از ۵ زبان را پلی‌گلات خطاب می‌کنند و افرادی که ۴ تا ۵ زبان می‌دانند را Multilingual.
  • یکی دیگر از باورهای رایج درباره تفاوت این دو کلمه به این صورت است: پلی‌گلات  افرادی هستند که به‌صورت خودخواسته و طبق علاقه شخصی به سمت یادگیری چند زبان (معمولا ۵ یا بیش از آن) می‌روند. اما Multilingual کسانی هستند که براساس شرایط محیطی، مانند زندگی در خانواده‌ای که به زبان‌های زیادی صحبت می‌کنند، به چند زبان تسلط دارند.

کسی که به بیشترین زبان دنیا حرف می‌زند

در جهان تا به حال رکوردهای زیادی از افرادی که به بیشترین تعداد زبان تسلط دارند ثبت شده‌است. اما یکی از جدیدترین رکوردها مربوط به Ziad Fazah (زیاد فزاح) است که ادعا کرده بود می‌تواند به ۵۸ زبان زنده دنیا صحبت کند. البته او بعد از حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی، نتوانست به سوالات پایه‌ای زبان‌هایی که ادعا کرده بود می‌تواند صحبت کند، پاسخ دهد.

یکی از رکوردهای ماندگار که در گینس نیز ثبت شده‌است مربوط به یک دیپلمات آلمانی به نام امیل کربز است. او در زمان حیات خود می‌توانست به ۶۵ زبان دنیا صحبت کند که یکی از شگفت‌انگیزترین رکوردهای مربوط به بیشترین تعداد زبان است.

افراد چند زبانه چه ویژگی‌هایی دارند؟

پذیرش ایده‌های نو و بازتر فکر کردن

افراد چند زبانه نسبت به دیگران ذهن آماده‌تری دارند و به اصطلاح می‌توانند بازتر فکر کنند. یاد گرفتن زبان دوم و زبان‌های بیشتر باعث افزایش ظرفیت مغز می‌شود و به افراد کمک می‌کند خلاق‌تر باشند. به علاوه توانایی پذیرش ایده‌های نو در کسانی‌که چند زبانه هستند بیشتر است. یکی از معیارهای داشتن ذهن باز، توانایی پذیرفتن عقاید مخالف است که در افراد پلی‌گلات مشاهده می‌شود.

بهبود هوش فرهنگی با یادگیری زبان جدید

ما با یادگیری زبان جدید تنها کلمات و قواعد جدید را یاد نمی‌گیریم، بلکه عقاید و تفکرات نهفته در آن زبان را نیز می‌آموزیم. یادگیری یک زبان جدید با خود جهان‌بینی جدیدی را به ارمغان می‌آورد. افراد چند زبانه بیشتر از دیگران می‌توانند تجربه‌های جدید کسب کنند؛ تجربه‌هایی مانند گوش دادن به موسیقی جدید، شرکت در مراسم‌های گوناگون، خوردن غذاهای جدید و سفر به جاهای ناشناخته. بنابراین می‌توان گفت که یادگیری زبان راهی‌ست برای یادگیری فرهنگ و دیدگاه‌های جدید.

زبان‌آموزی به بهبود عملکرد مغز کمک می‌کند

یادگیری یک موضوع جدید، تاثیر مستقیمی با بهبود کارکرد مغز دارد. هرچقدر بیشتر از ظرفیت مغزمان استفاده کنیم، به پرورش و رشد آن نیز بیشتر کمک کرده‌ایم. اثر آموختن یک زبان جدید بر مغز مانند اثر ورزش بر ماهیچه‌ها است. براساس نتایج تحقیقاتی که دانشمدان سوئدی بر افرادی که چند زبان می‌دانند انجام داده‌اند، اندازه مغز با یادگیری زبان جدید افزایش می‌یابد. آن‌ها با اسکن مغز افراد چند زبانه در مقایسه با افرادی که یک زبان می‌دانند، به این نتیجه رسیده‌اند که اندازه مغز با یادگیری زبان جدید افزایش می‌یابد. همینطور کسانی‌که که هیپوکامپوس و نواحی غشاء مغزی مربوط به زبان آن‌ها رشد کرده بودد، از مهارت‌های زبانی بهتری برخوردار بودند.

افزایش خلاقیت با زبان‌آموزی

خلاقیت همان چیزی است که در عصر حاضر به آن نیاز داریم. توانایی خلق ایده‌های جدید یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های افراد است که باعث پیشرفت خودشان و اطرافیان‌شان می‌شود. یادگیری زبان جدید رابطه مستقیمی با بهبود خلاقیت دارد. به این صورت که اگر در محیطی کار کنیم که افراد چند زبانه در آن حضور دارند، با عقاید و فرهنگ‌های گوناگون روبه‌رو می‌شویم. تنوع عقیده و ایده نیز باعث پرورش خلاقیت می‌شود. همانطور که اگر در یک محیطی باشیم که همه به یک شیوه فکر می‌کنند، قطعا نبود تنوع دیدگاه باعث از بین رفتن خلاقیت می‌شود. اما افراد چند زبانه همراه با خودشان دنیایی از تجارت جدید و فرهنگ‌های گوناگون را به محیط می‌آورند و به این ترتیب، باعث ایجاد طوفان فکری و خلاق‌تر شدن افراد می‌شوند.

امکان گسترش ارتباطات در بین افراد چند زبانه

کاملا مشخص است که افراد چندزبانه راحت‌تر از دیگران می‌توانند با مردم سراسر جهان ارتباط برقرار کنند. آن‌ها دو ابزار مهم در دست دارند: ۱- قواعد و کلمات زبان کشور مقصد ۲- فرهنگ رایج در کشور مقصد. همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، افراد با یادگیری زبان‌های مختلف، با فرهنگ‌های گوناگون نیز آشنا می‌شوند. یکی از ابتدایی‌ترین ابزارهای برقراری ارتباط با مردم سراسر جهان، آشنایی با تفکر و عقاید حاکم در جامعه آن‌ها است. به واسطه زبان، ما این ابزار قدرتمند را در دست داریم.

برای اینکه بتوانید چند زبان یاد بگیرید و مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود بخشید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله روش های یادگیری چند زبان به طور همزمان را بخوانید.

شما به چند زبان مسلط هستید؟

در این مقاله سعی کردیم تفاوت افراد تک زبانه و چند زبانه را توضیح دهیم و سپس به مهم‌ترین تاثیرات یادگیری زبان جدید بر ذهن بپردازیم. در این قسمت شما بگویید به چند زبان تسلط دارید؟ شما Monolingualism هستید یا Polyglot؟ ا

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا