مطالب و دانستنی‌ها

سال ۲۰۲۰، جایزه نوبل ادبیات و شیوع کرونا

براساس آخرین اخبار، مراسم نوبل ادبیات ۲۰۲۰ باتوجه به وضعیت کرونا در حالی برگزار می‌شود که تنها تعداد محدودی از نمایندگان رسانه‌ها، مجوز حضور در ساختمان آکادمی سوئد را برای پوشش خبری دارند.

این اولین سالی نیست که برگزاری بزرگ‌ترین جایزه ادبیات جهان با چالش روبه‌رو شده‌است؛ پیش‌تر و در سال ۲۰۱۸، بعد از ماجرای رسوایی اخلاقی در آکادمی سوئد (اعطا کننده جایزه نوبل ادبیات)، برگزاری مراسم به‌طور کلی لغو شد. در سال ۲۰۱۹ نیز که «اولگا تورکارچوک» نویسنده لهستانی به عنوان برنده نوبل ادبیات ۲۰۱۸ و «پیتر هاندکه» نویسنده اتریشی به عنوان برنده سال ۲۰۱۹  انتخاب شدند، انتقادهای طرفداران نوبل به پا خواست.

انتخاب هاندکه به‌عنوان برنده این جایزه مهم، واکنش‌های منفی بسیاری به همراه داشت؛ زیرا به‌سبب حمایت‌های پیشین هاندکه از «اسلوبودان میلوشویچ»، رئیس‌جمهور سابق صربستان و همچنین انکار نسل‌کشی سربرنیتسا (قتل بیش از هشت‌هزار نفر از ساکنان بوسنیایی شهر مسلمان‌نشین سربرنیتسا)، بسیاری او را لایق دریافت نوبل ادبیات نمی‌دانستند.

جنجال‌های دو سال اخیر نوبل ادبیات به‌علاوه وضعیت برگزاری امسال مراسم، باعث شده‌است توجه‌ها به سمت آکادمی سوئیس بیش از پیش جلب شود. بسیاری از طرفداران مراسم نوبل منتظر اعلام نتایج از سوی آکادمی مانده‌اند و بسیاری دیگر نیز با شرکت در سایت‌های شرط‌‌بندی، سعی دارند بفهمند شانس برنده شدن کدام چهره بیشتر است.

نوبل ادبیات ۲۰۲۰

چه کسی برنده نوبل ادبیات ۲۰۲۰ می‌شود؟

با وجود اینکه نام‌های بسیاری برای دریافت مهم‌ترین جایزه دنیای ادبیات جهان مطرح شده‌است، اما هنوز هیچ قطعیتی وجود ندارد. تجربه نشان‌داده‌است که مراسم همیشه طبق انتظار پیش نمی‌رود و برندگان از میان کسانی انتخاب می‌شوند که در نظرسنجی‌ها به ظاهر شانسی نداشته‌اند (مانند سال پیش که بسیاری آنه کارسون، بانوی شاعر سوئدی را بخت اول می‌دانستند اما هانکه جایزه را از آن خود کرد). اما در یک سایت شرط‌بندی «ماریس کُنده»، نویسندۀ زن سیاهپوست فرانسوی و «لودمیلا اولیتسکایا»، نویسندۀ زن روس که مواضع سیاسی ضد پوتین دارد شانس بیشتری در مقابل دیگران برای برنده‌شدن داشته‌اند. بعد از آن «هاروکی موراکامی»، «خابیر ماریاس»، «کورمک مک‌کارتی»، «دن دلیلو»، «یون فوسه»، «هیلاری مانتل»، «میلان کوندرا» و «استیون کینگ» در لیست شرط‌بندی، جزو اولین‌هاهستند.

در برخی از صحبت‌ها پیرامون گمانه‌زنی‌ها درباره برنده نوبل ادبیات امسال، نام‌ افرادی مانند «جامائیکا کینکید» نویسنده کارائیبی- آمریکایی و «جوان دیدیون» نویسنده ۸۵ ساله آمریکایی نیز به چشم می‌خورد.«آن کارسون» نویسنده و شاعر کانادایی در کنار شانس‌های همیشگی چند سال اخیر، «نگوگی وا تیونگو» نویسنده کنیایی، «میشل ولبک» رمان‌نویس فرانسوی، «جویس کارول اوتس» و «مریلین رابینسون» نویسندگان آمریکایی و «مارگارت اتوود» نویسنده کانادایی از دیگر چهره‌هایی هستند که شانس کسب نوبل ادبیات را دارند.

نحوه برگزاری مراسم نوبل ادبیات ۲۰۲۰

به‌دلیل پاندمی ویروس کرونا، مراسم نوبل امسال قرار است به‌صورت مجازی پخش شود و پوشش خبری مراسم، تنها با حضور چند نماینده از سوی رسانه‌ها صورت می‌گیرد. زمان برگزاری مراسم ۸ اکتبر ۲۰۲۰ (روز پنجشنبه ۱۷ مهر ساعت ۱۴:۳۰ به وقت ایران) است که از طریق پخش تلویزیونی کشورها یا سایت یوتیوب قابل مشاهده‌است.

مراسم نوبل ادبیات ۲۰۲۰

جریان رسوایی اخلاقی آکادمی سوئد در سال ۲۰۱۸

مراسم نوبل ادبیات سال ۲۰۱۸ با وجود تلاش‌های بسیاری که قبل از مراسم برای برگزاری آن صورت گرفت، خیلی ناگهانی لغو شد. البته پیشتر، «پیتر انگلند»، دبیر پیشین آکادمی سوئد پیش بینی کرده بود که این رسوایی‌ها ممکن است اعطای جایزه نوبل ادبیات سال ۲۰۱۸ را به تأخیر بیاندازد.

بعد از به‌راه افتادن جنبش #می‌-تو در شبکه‌های اجتماعی علیه «ژان کلود آرنول»-یکی از چهره های بانفوذ فرهنگی سوئد- ۱۸ زن اعلام کرند که ژان کلود آن‌ها را آزار داده‌است. با وجود رد اتهامات از سوی این چهره بانفوذ فرهنگی، به‌دلیل بررسی صحت اتهامات در دادگاه و تلاش برای بازگردانی مجدد اعتماد عمومی از سوی آکادمی، مراسم لغو و اجرای آن به سال بعد موکول شد.

به نظر شما جایزه نوبل ادبیات امسال به چه کسی می‌رسد؟

نظر شما درباره مراسم نوبل امسال چیست؟ به نظرتان کدام چهره شانس بیشتری برای برنده شدن دارد؟ نظرات خودتان را با ما و خوانندگان انتشارات جنگل در قسمت کامنت سایت در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا